A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ADHD en motivatie / discipline

Zojuist bij zangles geweest. Het was erg leuk.
We hebben het ook even gehad over het oefenen: ik kan me er maar niet toe zetten te oefenen, behalve als ik bij mijn moeder ben en samen met haar ga ‘muzieken’. (Meestal speelt zij piano en zing ik erbij, soms speel ik piano en helpt zij mij daarbij, soms legt zij dingen uit over muziektheorie.)

Ik heb altijd veel moeite mezelf te motiveren, met zangoefeningen maar ook met anderen dingen, klusjes, post, huishouden, soms ook klussen op mijn werk, iemand bellen, etc.

Ik hoor heel vaak over mensen met ADHD die problemen hebben met motivatie en discipline. Dat is iets dat echt bij ADHD hoort, helaas. Het is misschien nog wel belangrijker dan moeite met concentreren.

Als ik een prikkel van buitenaf heb, iemand die me over de drempel helpt en zorgt dat ik op gang kom dan ga ik ook wel door, maar dat beginnetje kan ik maar niet voor elkaar krijgen.
De drempels zijn gewoon heel hoog, zo ervaar ik het. Soms gaan er ook dagen voorbij waarop ik bijna niks doe. Ik kan ook erg sloom zijn. Dat verwacht men vaak niet, bij iemand met ADHD. Men verwacht dat ik elke dag de hele dag heen en weer ren en niet te stuiten ben. Maar zo ben ik alleen als ik eenmaal goed op gang ben gekomen!

Hier gaat het ook over dit onderwerp: forum.viva.nl/forum/list_message/1364829

En hier: www.hulpgids.nl/ziektebeelden/adhd.htm
citaat van die pagina:
“Uit beeldvormend, neuropathologisch en elektrofysiologisch onderzoek is aannemelijk geworden dat de prefrontale cortex en hiermee in verbinding staande subcorticale structuren (met name de basale ganglia) hierbij betrokken zijn. Deze hersengebieden zijn rijk aan neurotransmitters zoals dopamine. Van dopamine is bekend dat het een rol speelt bij onder meer motivatie. Dat dopamine bij ADHD-symptomen betrokken is, blijkt ook uit de effectiviteit van stimulantia. (…)”

In elk geval neem ik me nu voor om tijdens het koken altijd wat zang-oefeningen te doen. Dan kan ik me er niet goed op concentreren, en het is dus niet ideaal, maar het is beter dan niks.

Laura

Comments are closed.