Kettingbrieven/handtekeningenacties via e-mail…

Vandaag ontving ik in mijn e-mail van 2 verschillende mensen hetzelfde bericht.

Het gaat om een kettingbrief over een goed doel, een handtekeningenactie via e-mail.

Ik weet nooit zo goed wat ik met dergelijke berichten aan moet.
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat zo’n bericht oorspronkelijk uit een betrouwbare bron afkomstig is en dat het verhaal in het bericht echt waar is. Ik kan niet geloven dat de ‘handtekeningen’ die op deze manier verzameld worden door de persoon of instantie aan wie ze getoond worden als authentiek gezien worden, laat staan dat ze echt zouden ‘helpen’.

De meeste mensen die zo’n bericht ontvangen voelen zich moreel verplicht het bericht door te sturen. Als er ook maar een heel klein kansje is dat het doorsturen zal helpen bij dit goede doel, dan is het toch maar een heel kleine moeite…?

Vooral als het bericht afkomstig is van iemand die je goed kent, dan lijkt het ook haast beledigend om het bericht als ‘onzin’ af te doen, en meteen weg te gooien.

De meeste mensen sturen het bericht door, door op de ‘forward’-knop te klikken, en zoveel mogelijk adressen in het ‘To’-veld of ‘CC’-veld te zetten. Op deze manier krijgt de ontvanger de hele lijst van alle ontvangers te zien. Bovendien staat in de tekst van een geforward bericht ook nog een lijst van alle eerdere geadresseerden, een paar schakels terug in de ketting.
Op deze manier heb ik nu de adressen van de vage verre bekenden van de vage verre bekenden van mijn vrienden. Ik WIL al die adressen helemaal niet weten! En ik wil ook niet dat al die mensen MIJN adres weten!

Bovendien weet een BEETJE virus van vandaag de dag al die adressen in een mailbox feilloos te vinden, en ook heel wat spammers zijn op deze manier al aan een stapel e-mailadressen gekomen….

Ik zal dus ook vandaag de twee e-mails die ik gekregen heb weggooien, en ze niet doorsturen naar anderen met mijn ‘handtekening’ eronder.

Ik heb uren op WWW rondgezworven op zoek naar informatie, en tot nog toe zijn mijn vermoedens over de onbetrouwbaarheid van dit soort kettingbrieven bevestigd.

Maar een beetje twijfel hou ik toch, een knagend gevoel aan mijn geweten….

Laura.

——
Zie ook:
www.virusalert.nl
www.security.nl
www.xs4all.nl/klant/veiligheid/checklist (kijk vooral ook in rechterbalk)
www.sophos.com (in het Engels)