24 thoughts on “Gastenboek”

 1. Dear Laura,

  I saw a link to my MidiPlay program on your website at http://www.ratje-toe.nl/tips/MidiPlay.php . So I thought you might like to know about a new version I’ve been working on recently.

  This new program is called Choral Music Tutor. Like MidiPlay, it’s designed to help singers learn their parts, but unlike MidiPlay, it works on smartphones, tablets, Macs, etc, as well as Windows. There’s no need to download and install anything. It’s free, and it’s at https://choralmusictutor.com

  At the moment it doesn’t display the score (but you should be using a printed score anyway), and you can’t change the instruments, but it’s still easy to pick out a particular part.

  To play a piece of music:

  * Find a midi file for it somewhere on the internet
  * Copy its address to the clipboard (right-click and choose “Copy Link”)
  * Go to https://choralmusictutor.com
  * Click the File tab
  * Click the “Paste …” button (or click the “Open a midi file from the internet” button and type or paste in the URL)
  * That opens the file and takes you to the Mixer tab
  * Emphasize your part by clicking its Emph checkbox
  * Click the Play button to play

  At this point, you can create a link to the file for someone else to use by clicking the Share tab, then clicking the “Copy … with my changes” button. You can then paste the link into an email or onto a website.

  The link will look something like this:

  https://choralmusictutor.com/?https://chrishills.org.uk/ChrisHills/midifiles/elijah/41c-lord.mid&ref=Laura&t5v=250&t5e=y

  If you click that link now, you’ll see that the midi file is opened and the Bass part is already emphasized. There’s more information about creating links on the Help tab.

  I hope you find Choral Music Tutor helpful. If you use it then please let me know how you get on with it.

  Chris Hills
  Cambridge UK

 2. Dag Laura,
  Even een opmerking over een link op je site. Je verwijst naar MidiPlay van Chris Hills. Dat programma heette toen nog MidiPlayW7. Het is nu sterk verbeterd en heet nu MidiPlay, te vinden op de site van Chris Hills. Misschien goed om die nieuwe versie op je site te zetten?
  Ik kwam toevallig op je site toen ik zocht naar MidiPlay.
  Vriendelijke groet, Vincent

 3. Hallo Laura,

  ik kwam toevallig op deze site terecht. Ik vind het een handige site en het geeft veel informatie.

  Sinds een aantal jaar ben ik soms vreselijk down en depressief. Uiteindelijk maar weer bij de GGZ aan de bel getrokken. Ik ben 22 jaar en heb de laatste maanden veel testen gedaan. Ook bij mij is er ADHD uit de testen gekomen en was er een vermoeden van borderline, deze diagnose heb ik niet gekregen. Toch wordt mij aangeraden om VERS training te gaan volgen. Ik ben nu benieuwd wat deze therapie inhoudt (ik zag het een aantal terugkomen op de site hier) en hoe deze eruitziet. Ik vraag me af of het bij mij zal aansluiten. Ik hoop dat jij(of iemand anders hier) me iets meer kan vertellen hierover.

  Ik hoop op een reactie!

  Groetjes Tessa

 4. Hey,

  wat een toffe en duidelijk site!
  Ik heb even zitten rondklikken en ik ga hem zeker dorsturen naar anderen, lekker overzichtelijk en duidelijk vanuit de mens en niet vanuit de diagnose geschreven!

  Ik heb zelf ook ADHD en kan er het merendeel van de tijd goed mee leven zonder medicatie, (de kleine wereldrampen die ik achterlaat daargelaten) maar zo af en toe heb ik een hersenstorm en dan kan ik niets meer.. info blijft niet hangen, ik snap texten niet meer, ik denk aan 5 miljoen dingen en besef ineens dat ik vanalles nog moet doen.. soort van kortsluisting in mijn hersenen. Zeer frustrerend.. heb je misschien ook tips voor die momenten? 🙂

 5. Hoi Laura!

  Wat fijn dat jij deze website hebt gemaakt! Ik weet sinds een paar maanden dat ik ADD heb en sinds ik Ritalin gebruik kan ik eindelijk laten zien wat ik in m’n mars heb en verder met mijn studie (wijsbegeerte, ik zag dat jij dat ook hebt gedaan!).
  Het is heel fijn om eindelijk eens iets zinnigs over ADHD te lezen. De enige hype die er bestaat is die van het twijfelen aan deze aandoening. Vreselijk.

  Dit is echt een goede site, met veel handige tips! (En ook fijn dat ik mijn vriend en ouders eens kan laten lezen dat dit er allemaal bij hoort)

  Super!

  Liefs, Susanne

  1. Hoi Susanne,
   Wat een aardige reactie, dankjewel!
   Inderdaad heb ik ook wijsbegeerte gestudeerd (al heb ik het niet afgemaakt), in Utrecht.
   Ik ben heel blij dat je iets aan mijn site hebt!
   Liefs terug, Laura

 6. hoogleraar Paul Verhaegen zegt dat adhd boerenbedrog is,en zeker geen neurologische stoornis of ziekte,ik weet het allemaal niet meer hoor. ik heb (zegt men) adhd en borderline,maar ik weet het niet meer hoor.het bestaat allemaal niet zegt paul verhaegen.

  1. Tja, Ronnie, dat zegt prof. Verhaeghe inderdaad, bijvoorbeeld hier http://www.depers.nl/wetenschap/499694/Druk-druk-druk-in-het-hoofd.html, maar ja, mijn site gaat over de problemen die ik ervaar, en is niet per se een pleidooi voor de term ADHD, en of dat al of niet een stoornis is etc. En ADHD als ‘hype’, daar vond ik in 2003 in elk geval dit van: http://www.ratje-toe.nl/adhd/hype.php

   Tja, persoonlijk doet het er voor mij niet (meer?) zoveel toe of ik al of niet een ‘echte stoornis’ heb, of alleen maar een persoonlijkheid/karakter/hersenstructuur/hersenchemie waar ik soms problemen door ondervind. Bij de officiële diagnose ADHD gaat het er niet om òf je problemen hebt met het organiseren van je leven, of veel uitstelgedrag vertoont (en alle andere kenmerken, zie http://www10.antenna.nl/hersenstorm/Diagnosecriteria.html), maar meer of je dat vaak hebt, of je er echt last van hebt, en of je opvallend veel van die kenmerken hebt, dus niet slechts één of twee.

   Iemand die druk gedrag vertoont maar zich daar prima bij voelt, en zich uitstekend kan concentreren en altijd rustig nadenkt voor ie wat zegt heeft geen ADHD, kort gezegd.

   Ik vraag me af of prof. Verhaeghe zich echt verdiept heeft in ADHD vóór hij zijn uitspraken deed, maar goed, ik heb me niet in prof. Verhaeghe verdiept, dus misschien heeft hij heel goede argumenten.

 7. Het kan dus, het is er…. Ik heb een aandoening met een initialen naam…
  Het kan dus, het is echt. Deze keer kan ik niet charmeren, of me eruit lullen, huilen of extra aandacht vragen, zoals ik het noem: het vrij podium opeisen. Nee, deze keer raakt het me tot in de kern, het is een beeld dat ronddraait door mijn hoofd. Niemand kan er iets aan doen,niemand kan ingrijpen want het is ik die nogmaals sterk moet zijn. Terwijl ik me machteloos acht. Ik voel me nietig tegenover de muur in mijn hoofd, die ik jaren heb genegeerd. Als bij toverslag torent de muur om me heen, . Opeens omvat de muur mijn hele “zijn”. Mijn vertrouwde onmiddellijke respons blijft achterwege. Het is niet van deze aarde; dit sluipende gevoel heeft me helemaal dicht geknepen. In een flits denk ik aan al mijn geliefden die dezelfde muur uit mij op hun af zagen komen, het beklemmende gevoel bijna tastbaar. Het is niet zozeer de onheilspellende dreiging uitgaand van de muur die mij zozeer beangstigd. Nee, het meest angstaanjagende van dit tafereel is de stilte….. het geluid dat niet bestaat. Vreemd genoeg geeft dit beeld mij een totale innerlijke rust, overgave aan de kracht die mij langzaam vernietigt. De kalmte in mij is lang verwacht. Eindelijk hoor ik mij eigen aanwezigheid. Helemaal alleen, naakt zoals ik geboren ben , trotseer ik mijn onbewegelijke demon. Wetende dat ik voor altijd met deze plaats zal verbonden zijn, ga ik mijn laatste gevecht tegemoet…. Ik moet het verslaan, voorgoed. Zonder harnas en met gebroken wapens, meedogenloos en brutaal. Afbreken, steen per steen, laag per laag. Het zal hier en nu eindigen. Hopeloos zo lijkt het altijd in de beginne, maar ik zet door.
  Uit de stilte doemt er een leger op…. Mijn leger… een leger tot op de tanden gewapend en van felle kleuren voorziene vlaggen.
  Een trommelaar zet de cadans. Ik herken langzaam de gezichten van deze kompanen, … ha, eindelijk waar bleven jullie?
  en mijn demon verdwijnt langzaam als sneeuw voor de zon….in stilte, in mijn hoofd.
  ik staar naar de vlakke horizon, wanneer?

 8. Hoi Laura!

  Wat een super leuke site zeg! Ik blijf nog even rondneuzen, je kan goed vertellen. Veel herkenbaar ook, mijn vriend is ook gediagnosticeerd met borderline & adhd… laatste jaar is hij stabieler, ik vind het fijn om je verhalen te lezen!

  Hmm ik ga even verder lezen, veel succes met alles!

  Groetjes

  1. Hoi Laura,
   waar ligt de grens (haha) tussen borderline en adhd? Ik was overtuigd dat mijn man borderline heeft, maar bij ADHD o pdeze en andere sites herken ik ook heel veel van hem.

   Weet jij wat het precieze verschil is tussen die twee. Maakt het uit welke diagnose je krijgt (het een, het ander, allebei) voor een behandeling?

   Hopelijk kan je m’n vragen enigszins beantwoorden.

   Groetjes, M

   1. Beste M., Op deze webpagina kan je een vergelijking tussen symptomen van borderline en van ADHD vinden: www10.antenna.nl/hersenstorm/Aanverw_stoornissen5.html, onderdeel van Hersenstorm.com. Er is best wel veel overlap in de symptomen, en het kan dus makkelijk gebeuren dat iemand die eigenlijk ADHD heeft per ongeluk de diagnose ‘borderline’ krijgt of andersom. En het is ook heel goed mogelijk dat iemand het allebei heeft. (Zoals ik vroeger dus had.)

    Hoewel er dus veel overlap is in de symptomen, is de behandeling heel anders, en het is dus erg belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen door een gespecialiseerd en ervaren iemand.

    Groetjes, Laura

 9. Ha Laura 🙂
  Ik vond een link naar mijn pagina, dankjewel daarvoor. Ik lees dat je het deels met me eens bent maar deels ook niet. Het lijkt me leuk hier es over te schrijven!
  Groetjes!

 10. hoi,

  ziet er lekker uit,maar wat zijn de verhoudingen om de dressing te maken

  bvd patrick

  Dressing
  Olijfolie
  Versgemalen zwarte peper
  Balsamicoazijn
  Honing
  Witte wijn of rosé

 11. Goeie site, kwam erop terecht door mijn huidige situatie. Heb 2 jaar relatie gehad, 28 nov liet ze me verbijsterd achter en 29 nov was ik bij de bevalling van mijn zoon. En nu wored ik emotieloos aan de kant gezet en als ik ook maar iets v uitleg vraag, word er ruzie gemaakt en misbruik gemaakt van haar rechtspositie alszijnde gezaghebbende vanaf geboorte. Nu alles op alles zetten, ondanks begrijpelijke vooroordelen over mijn oprechtheid, aantonen dat ik gegronde redenen heb v mijn zorgen.

  Kijk ik heb ADHD, maar door zelfstudie heb ik het hanteerbaar gekregen (denk ik). Maar dit is een emotionele achtbaan die zijn weerga niet kent. En eigenlijk kan ik haar niet kwalijk nemen, bedoel logica is zo ver weg dat je moeite hebt niet te lachen. Maar de hele wereld om je heen neemt het gewoon aan.

  Misschien is het lastig om met emoties om te gaan als je ADHD hebt, maar geen emoties heeft veel verdergaande consequenties, en zeker voor een baby die zich moet hechten. Maar ben overtuigd van mijn zorgen, en vastberaden dit aan te tonen. Of dat iemand eens met argumenten komt om mijn ongelijk aan te tonen

 12. Hoi,

  Leuke site hoor. Ik heb zelf ook last van ADHD. Ik wilde dit eerste niet erkennen, want dat is toch voor kinderen?

  Maar goed, de diagnose is toch echt gesteld en ik moet zeggen dat ik nu meer gemoedsrust heb nu ik weet waarom ik me gedraag zoals ik me gedraag.

  Ik heb ook veel baat gehad met lichttherapie, aangezien mijn biologische klok door de ADHD volledig onregeld was. Ik slaap nu veel beter en merk dat als mijn slaappatroon beter is, mijn ADHD klachten veel minder zijn. Je kan de info vinden op http://www.goodlite.nl. Onder indicaties vind je informatie over lichttherapie bij ADHD

 13. hoi Laura,

  Ik was eigenlijk opzoek naar een recept.. daardoor kwam ik via een zoekmachine op jou website terecht. Ratje-toe, wat een leuke naam, het sprak mij meteen aan. Toen ik iets verder ging lezen dan de recepten las ik veel, voor mij heel handige, tips en informatie. Ik heb zelf de diagnose borderline gekregen, maar ik weet wist niet dat het verweven kon zijn met ADHD. Ik heb wel eens aangegeven bij mijn begeleider dat ik bij mijzelf ADHD trekjes herken, maar zij gaat daar verder niet op in. Wel fijn om te lezen dat het dus niet zo rechtlijnig is ‘hebt borderline en zie er maar mee te leven’. Bedankt voor je info en tips op deze website. Het is voor mij weer een stapje vooruit!

  Bedankt en een groet,

  Evy

 14. Hoi Laura,

  Zie mijn bericht in het archief.Ik wil je vertellen dat ik sinds november vorig jaar de Wajong -uitkering krijg.

  Maar het was eigenlijk helemaal niet moeilijk.Een gesprek met deverzekerings-arts,en daarna met de arbeidsdeskundige maar die zei alleen maar dat ze besloten hadden om mij de uitkering,met terugwerkende kracht van 11/2 jaar,toe te kennen.Ik ben nu voor 80-100% arbeidsongeschikt verklaart.

  Ze vonden het goed dat ik de dagbesteding blijf doen waar ik het nu doe,of als ik iets anders wil mag dat.

  Het gaat het UWV eigenlijk alleen maar dat ik wat doe,dat ik niet de hele dag op de bank hang te faulenzen.

  Met vriendelijke groeten,
  Marco

 15. Heey!

  Damn ik lees dat nu van jouw. en jij beschrijft mij zon beetje..
  Het enige waar ik tegenaan loop is dat ik de diagnose adhd heb maar ik niet lichamelijk heel druk aanwezig ben en juist heel snel moe word als het heel druk om me heen is.. mensen geloven/snappen niet dat ik uberhaupt de diagnose heb gekregen..

  Heb jij dat ook?

  Liefs Nadine

 16. Hoi Laura, ik moest vanmorgen naar de herbeoording WAO en had van het weekend jouw info uitgeprint… dit heeft ontzettend geholpen om een en ander beter te kunnen verwoorden. Het blijft natuurlijk wel heel moeilijk om zo uitgebreidt geïnterviewd te worden en geconcentreerd te blijven maar het is me gelukt. Ben nu zeer opgelucht dat het achter de rug is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *